VALOISIA UUTISIA WILENIUKSEN TELAKALTA PORVOOSTA 2019

 

VALOISIA UUTISIA WILENIUKSEN TELAKALTA PORVOOSTA 2019

Wileniuksen telakka Porvoossa on vuosikausia taistellut olemassaolonsa puolesta, mutta nyt näyttää valoisammalta. Porvoon kaupunki käynnisti kesän alussa tarjouskilpailun telakan alueen kehittämiseksi, ja sai yhden tarjouksen. Sen teki vastaperustettu yhdistys Wilenius Båtvarv r.y. Kaupunki on lunastanut telakan hallit, ja arvioi parhaillaan niiden kuntoa. Telakkayhdistys nostaa veneitä, jotka sijoitetaan kentälle hallien ulkopuolelle.

Kentällä ovat jo Laurinkryssare Flame ja Else-Maj, joka on Folke Holmin suunnittelema, 1934 rakennettu matkavene, sekä viitonen Blåtunga.  Laitureissa on useita veneitä odottamassa nostoa, esimerkiksi Laurin-vene Zorina, kuutonen Wire, Utö-vene ja muita.

Uusi asemakaava, jos se lopullisesti saa lainvoiman, varmistaa telakan säilymisen. Tarkoitus on myös ottaa mallia Turusta Ruissalon telakasta ja Loviisan satamasta, joissa on monenlaisia aktiviteettejä.

Yhdistyksen puheenjohtaja Marko Kantola (Neptun vene) sanoo, että yhdistys  ottaa ilolla vastaan uusia jäseniä.

Hamarin telakka Porvoon joen alajuoksulla on myös tunnettu klassikkoveneistään. Lokakuun alussa telakalla on jo ylhäällä mielenkiintoisia aluksia.

Kentällä on mm ketsi Corona (Arvid Laurin 1962). Runko näyttää hyvältä, vedenpäälliset kyljet on käsitelty ja lakattu.  Viking-vene Blåtunga L-4 on teltassa, samoin Vindö 28 Leyda, joka oli kesällä Kotkassa Puuvenemessuilla. Peittämättä on moottorivene Storebron Solö Aqua Cabin 21. Telakan vajassa on vasta muutamia perämoottoriveneitä, sekä Solö Kristina. Kaksi viitosta on myös telakoituna alueella.