'Ailee - Turun Veneveistämön menestystuote Ranskassa

Syyskuussa otti yhteyttä Ranskasta Etienne Chapuis: hän tiedusteli l'Aile veneiden tilannetta Suomessa. L'Aile on Turun Veneveistämön rakentama sarjatuotantovene 1930-luvun puolivälistä. Seuraavat tiedot perustuvat Etienne Chapuis' in viesteihin sekä Pirkka Leinon ja Jarmo Saarisen kirjaan " Åbo Båtvarf 1889-1954" (Litorale 2011).

Ranskassa haluttiin 1930-luvulla löytää sopiva vene Starin ja Hai-veneiden rinnalle. Suunnittelu ei kuitenkaan onnistunut ja niinpä pursiseura Club Nautique de Chatou pyysi Turun veneveistämöä ja Jarl Lindblomia suunnittelemaan sopivan veneen. Veistämö ja Lindblom onnistuivat niin hyvin, että Ranskaan tilattiin yhteensä 60 venettä vuosina 1935-1936.

Etienne Chapuis' in kertoman mukaan veneitä rakennettiin myöhemmin Ranskassa noin 250. Se on edelleen suosittu, esimerkiksi Yacht Club d'Ile de Francen jäsenistöön  Pariisissa kuuluu yli 20 venettä. Ranskassa purjeala suurennettiin 12 neliöstä 16:ksi.   

 

Etienne'n kertoman mukaan venetyyppi sai nimensä l' Aile (Siipi) Virginie Heriot' in omistamien  monien veneiden mukaan. Hän oli taustavaikuttajana  tätä uutta venetyyppiä luotaessa. Virginie Heriot oli 1920- ja 1930-luvuilla maailman parhaita purjehtijoita, hän voitti mm Amsterdamin Olympialaisissa 1928 kultamitalin 8 mR luokassa. Kuutospurjehtijana hän menestyi myös hyvin. Mme Heriot kävi useita kertoja Pohjoismaissa kilpailuissa ja mm sai ensimmäisen kansainvälisen voittonsa kuutosilla Hangon regatassa 1926. Henrik Ramsay (Sommar och segel) ja muutkin miespurjehtijat olivat kovin ihastuneita tyylikkääseen ja kauniiseen pariisittareen, joka voitti heidät monta kertaa silloin niin miehisellä elämänalueella - kilpapurjehduksessa.

Etienne Chapuis purjehtii omalla veneellään Bretagnen vesillä. Arcance-niminen vene on rakennettu 1952 ja 1996 se korjattiin alkuperäiseksi Douarnenez' issa sattuneen kolarin jälkeen. Hänen veljensä rakensi alkuperäisten piirustusten mukaan oman veneensä muutamia vuosia sitten. Molempien veneiden kotisatama on  La Roche Bernard Bregtagnessa.

Suomessa ei ilmeisesti ole yhtään l' Aile - venettä. Todennäköisesti kaikki Turussa veistetyt veneet vietiin Ranskaan.