Some Findings on 16th August 2019

 

Kaksi mielenkiintoista venettä, ensimmäinen HSS:n vierassatamassa, toinen Suomenlinnan Pursiseuran laiturissa.

Vene HSS:n satamassa on Malva Pietarista. Malva oli alunperin Abeking & Rasmussenin 1938 rakentama Milovar X12. Vene takavarikoitiin 1945 tai 1946 Neuvostoliittoon, mutta on säilynyt ja nyt hyvässä purjehduskunnossa. Malva on usein nähty Suomessa.

Suomenlinnan Pursiseuran laiturista löytyi  A-vene Amie.  Vene on Gösta Kyntzellin piirtämä ja Wileniuksen veistämöllä Porvossa tehty vuonna 1936. Alkuperäinen nimi oli Inga-Lill XXV. Purjenumero oli L-1 ja nyt se on FIN-100. Vene myytiin Ruotsiin sodan jölkeen, mutta Jussi Heikkilä osti sen vuonna 2013. Kunnostaminen on vienyt aikaa, mutta nyt Amie on todella hieno.

Two interesting yachts - the first one was at HSS guestharbour, and the other yacht was in the harbour of SuPS.

The first mentioned yacht is Malva from Sankt Petersburg. Malva is originally  Seefartkreutzer Milovar X12, built by Abeking & Rasmussen in 1938. After WW II the boat was confiscated into the Soviet Union. Malva is today in good sailing condition, and often visiting Finland and other regions at the Baltic Sea.

The other yacht is A-boat Amie. Originally she is Inga-Lill XXV, designed by Gösta Kyntzell, and built by Wilenius Båtvarf in town Borgå in 1936. She was sold into Sweden after WWII, but Mr Jussi Heikkilä bought her back in 2013. Boat was in not-so-good condition, but Jussi has done a super work, and Amie is in the first class condition now.