Björn Nalle Nyberg ja Scylla-veneet

Vuonna 2010, elokuun lopulla, kantautui Luvialta tieto, että  venemestari Björn ”Nalle” Nybergin purjehdukset olivat päättyneet. Björn Nyberg aloitti veneiden rakentamisen 1960-luvulla, suunnitteli Scylla-veneen ja keskittyi oman venetyyppinsä rakentamiseen. Neljänkymmenen vuoden aikana Nyberg ja Ismo Lilja rakensivat yli 70 Scyllaa Sådön veistämöllä Luvialla.

Pekka Parikka kirjoitti 1980-luvulla erään parhaimmista kirjoista, joita on julkaistu veneen suunnittelusta ja rakentamisesta. Kirja on ”Myrskylinnusta” mutta se on muutakin – se on kuvaus Nalle Nybergistä, luovasta suunnittelusta, laivojen ja veneiden rakentamisen traditioista, myös sinnikkyydestä ja uskosta omaan työhön. Parikka kirjoittaa: ”Björn Nyberg on eräs harvoja venesuunnittelun ja veneenrakennuksen puhdaslinjaisia  traditionalisteja maassamme”. 

Scylla-veneet ovat Nybergin luomuksia. Hän kokosi Luvian laivanrakennuksen perinteet ja Norjan veneenrakennuksen käytännön kokemuksen, ajatteli ja piirsi. Veneiden rakentaminen jalosti Scylla-veneitä, jokainen on linjoiltaan samanlainen mutta yksilöinä erilainen. Ne ovat arvostettuja, haluttuja,  ihailtuja. Puutyötä parhaimmillaan.

Olen koonnut tähän muutamia kuvia Scylla-veneistä.  

Scylla-veneiden rakentajat - Björn Nyberg ja Ismo Lilja vasemmalla piippunsa kanssa
"Myrskylintu" jonka rakentamisesta Pekka Parikka kirjoitti kirjan