Spinaakkeri tai pallopurje tai pallokas

 

SPINAAKKERI TAI PALLOPURJE TAI PALLOKAS

Nykysuomen sanakirja selittää spinaakkerin yksinkertaisesti myötäpurjeeksi. Sitä se on, vaikka "myötäpurje" ei kuvaa oikealla tavalla kevyttä, isoa ja vaikeaa purjetta. Pallopurje tai pallokas sopivat sille paremmin, mutta niitä ei käytetä. Spinaakkeri on sanana kömpelö ja se onkin lyhentynyt spinnuksi.

Spinaakkerin etymologia on epäselvä. Erään selityksen mukaan se on johdettu Sphinx-nimisestä veneestä, jossa kolmiomaista kevyttä, isoa purjetta käytettiin ensimmäisen kerran Cowes'issa vuonna 1865. Toinen selitys on, että purjehtija William Gordon aikoi nimetä purjeen veneensä, mukaan mutta kun hän kuuli erään miehistön jäsenen sanovat "Now there's a sail to make her spin", purjeesta tuli "spin maker" ja lyhyesti "spinnaker".

Tiedetään, että Thamesin rahtialusten keulapurjeita kutsuttiin spinaakkereiksi jo paljon aikaisemmin. Selvää selitystä ei sanalle ole löydetty.

Kevyt, pyöreämuotoinen myötätuulipurje on kuitenkin paljon vanhempi keksintö. Kuvia ja pienoismalleja niistä on säilynyt ajalta noin 3000 eaa Egyptistä ja Mesopotamiasta. Aluksissa oli yksi neliönmuotoinen iso purje, jonka muotoa säädettiin nostamalla tai laskemalla alaraakapuuta. Myöhemin alaraaka jätettiin pois ja purjetta säädeltiin alakulmiin kiinnitetyillä köysillä - se oli maailman yleisin purje vuosituhansien ajan.

Spinaakkeri viritettiin 1800-luvulla ensin suojan puolelle, alakulma kiinnitettiin veneen keulaan tai buksprööttiin  ja levitettiin pitkällä puomille auki. Näitä genaakkerin mallisia käytettiin 1920-luvulle saakka - sitten keksittiin nykyinen symmetrinen spinaakkeri. Niitä kutsuttiin parachute-spinaakkereiksi, nehän muistuttavat laskuvarjoja.

Spinaakkeri vaatii jatkuvaa valvontaa ja nopeita toimenpiteitä - kilpaveneissä se on välttämätön, perhepurjehduksessa haastava ja hankala. Riippuu tietysti miehistöstä kuinka spinaakkerin kanssa tulee toimeen.

Varsinkin kilpailuissa näkee  monenlaisia epäonnistumisia ja vääriä ratkaisuja. Joitain vaarallisia tilanteita on nähty - eräästä on kuva alempana. Siinä Beita-vene tuli Viaporin Tuopissa Särkän salmesta pohjoiseen hyvässä myötätuulessa. Yhtäkkiä vene kääntyi vasemmalle, kallistui voimakkaasti, isopurje jiippasi ja Beita ajoi suoraan kohti Särkän kallioita. Salmessa ei ole kovin paljon tilaa ja olin jo varma, että vene ajaa rantaan. Miehistö sai kuitenkin viime hetkellä veneen hallintaan ja käännettyä oikealle suunnalle kohti Klippania.

 

 

Aurinko paistaa ja kevyt tuuli vie venettä...

Sun shines and light wind makes yacht fly...

...mutta spinaakkeri voi oikutella

...but some day spinnaker behaves capriciously