TYKKISLUUPPI DIANA - CANNON SLOOP DIANA

___________________________________________________

TYKKISLUUPPI DIANA   -   CANNON SLOOP DIANA

Diana purjehtii päivittäin Suomenlinnan vesillä - yleisö pääsee mukaan ainutlaatuiselle matkalle.

Diana rakennettiin 2010-2015 Suomenlinnan perinnelaivatelakalla. Pääveistäjä oli Mikael Holmström, hän on erikoistunut perinnelaivoihin ja veneisiin. Diana on rakennettu ruotsalaisen Fredrik Henrik af Chapmanin piirustusten mukaan ja se on tyypiltään 1700-luvun nopea ja ketterä sota-alus. Tällaisia aluksia käytettiin erityisesti Kustaa III:n ja Venäjän välisessä sodassa 1788-1790. Soudettavat ja nopeat tykkisluupit ratkaisivat Ruotsinsalmen meritaistelun Ruotsin voitoksi 1790.

Diana on 20 metriä pitkä ja lähes 5 metriä leveä. Keulassa ja perässä oli kanuunat. Aluksessa oli 50 miestä ja 15 airoparia sekä purjeet. Verrattuna sen ajan isoihin sotalaivoihin tällaiset ketterät veneet olivat saaristossa käytyihin taisteluihin omiaan, ja Ruotsi voittikin tuon 1790-vuoden kuuluisan meritaistelun. Näitä tykkisluuppeja rakennettiin monia kymmeniä Suomenlinnan telakalla 1780-luvulla. Ruotsinsalmen taistelusta on hyvät kuvaukset mm Wikipediassa.

Ruotsinsalmen taistelussa venäläisillä oli 273 alusta ja 14.500 miestä. Ruotsi-Suomen laivastossa oli 195 alusta ja 12.500 miestä. 

Diana kulkee hyvin suotuisassa tuulessa. Särkän salmessa vauhti oli yli 6 solmua heikossa sivumyötäisessä  tuulessa.