Ourit-saarten telakan kohtalo

Helsingin kaupungin liikuntalautakunta piti katselmuksen Ourit-saarten telakalla

Torstaina 19.5.2016 liikuntalautakunta vieraili Ourit-saarten telakalla ja tapasi Helsingin Puuvenekeskus ry:n edustajia ja veneiden omistajia. Paikalla oli myös Museoviraston ja kaupungin liikuntaviraston edustajat. Lautakunta on irtisanonut telakan vuokrasopimuksen. Liikuntavirasto haluaisi rakentaa Ouritille kaupungin oman läntisen venesataman ja varikon. Tällä hetkellä varikko on Sompasaaressa ja muuttaa sieltä Rajasaareen marraskuussa 2016.

Telakan säilymisen tukemiseksi perustetussa Helsingin Puuvenekeskus ry:ssä ovat mukana telakan nykyinen vuokraajan ja telakalla säilytettävien veneiden edustajat. Seuran puheenjohtaja on Eva Lindgren ja sihteerinä Anita Westerback, joiden kummankin isoisä Otto Evert Lindgren perusti telakan ja veistämön saarille 1920-luvulla. Ourit-saarten telakan historia alkaa jo vuodesta 1908. Helsingin Puuvenekeskus ry:n  tarkoituksena on jatkaa telakointia ja solmia vuokrasopimus Liikuntaviraston kanssa. Yhdistys vaalii toiminnallaan kulttuuriperintöä, puuvenekulttuuria, käsityöläisammattia.

Lautakunnalle esiteltiin telakan tilat ja toiminta, puuveneiden ylläpidon ja kunnostamisen kulttuurihistoriallinen merkitys ja sen toimintaedellytykset, telakan yli satavuotista historiaa ja klassikkoveneiden ylläpidon vaatimaa erityisosaamista.

Keskustelu oli positiivinen ja kumpikin osapuoli ymmärsi, että telakan toiminnan jatkuminen on elintärkeää puuvenekulttuurin ylläpitämiselle mutta toisaalta kaupungin omat merelliset palvelut tarvitsevat uuden tukikohdan.

Lautakunnan taholta tuotiin selvästi esille, ettei lautakunta haluasi lopettaa telakan toimintaa, mutta tähän mennessä ei merellisen yksikön tukikohdalle ole löytynyt muuta vaihtoehtoa.

Lautakunta aikoo kuitenkin jatkaa vaihtoehtojen selvittämistä ja jatkaa neuvotteluita Puuvenekeskus ry:n kanssa. Asia tulee esille lautakunnan seuraavassa kokouksessa torstaina 26. toukokuuta. 

Helsingin Puuvenekeskus ry

Puheenjohtaja Eva Lindgren

Sihteeri Anita Westerback

http://puuvenetelakka.webnode.fi