WILENIUKSEN TELAKAN YLLÄ JÄLLEEN MUSTIA PILVIÄ

WILENIUKSEN TELAKAN YLLÄ  JÄLLEEN MUSTIA PILVIÄ

Telakan kohtalo on jälleen kääntynyt päälaelleen - syksyllä yhdistyksen järjestämässä tapahtumassa Porvoon kaupungin edustajat olivat hyvin myötämielisiä telakan säilyttämiselle, mutta nyt asiat ovat muuttuneet. Kaupunki pyysi ehdotuksia ja tarjouksia alueen, vierassatama mukaan luettuna, kehittämiseksi. Kaksi ehdotusta tuli: toinen telakkayhdistykseltä ja toinen ravintoloitsijalta.

Porvoolaisten tietojen mukaan jälkimmäinen on kaupunkikäsittelylautakunnan suosiossa eikä siihen suunnitelmaan sisälly telakkaa lainkaan. Lautakunta käsittelee asiaa tiistaina 13.12.

Tässä on telakkayhdistyksen hätähuuto.

Wilenius Båtvarv rf  Wileniuksen Telakka ry Porvoo.  Tiedote 7.12.2022

Porvoo kiistatta tarvitsee vierasvenesataman. Länsirannalle vierasvenesatamalle kaavoitettu rakennusoikeus on valitettavasti niin pieni, ettei se mahdollista yrittäjille riittävän monipuolista, ympärivuotisesti kannattavaa liiketoimintaa.

15.8.-16.9.2022 järjestetyssä kilpailutuksessa kaupunki liitti vierasvenesataman tarjouskilpailuun viereisen, 90-vuotta toimineen Wileniuksen telakan tontin ja rakennusoikeuden. Kuukaudessa saatiin vain kaksi tarjousta joista nyt voittavaksi ehdotetun tarjouksen mukaan "Nykyisen kaltaiselle puuvenetelakkatoiminnalle ei olisi tilaa.

Liiketoimintamalli lähtee siitä, että telakka-alue tarvitaan kokonaiskonseptia tukemaan ja osin teknisiksi tukitiloiksi" (UM 21.9.).

Porvoon jokisuisto on ollut täynnä veneveistämöitä keskiajalta lähtien. Aikansa merkittävimmät venesuunnittelijat Gustaf Estlanderista Gösta Kyntzelliin työskentelivät jokirannan veistämöissä. Heidän suunnittelemansa satavuotiaat purret halkovat Itämerta edelleen levittäen mukanaan merellisen Potvoon sanomaa, palaten syksyllä Wileniuksen huomaan.

Wilenius båtvarvin tarjouksesta suojellut venehallit saavat jatkaa luontaisessa roolissaan. Suunniteltuun uudisrakennukseen sijoittuu mm. veneveistämö, alan yritysten toimitilaa, tapahtumatuotantotiloja ja venetaksiterminaali.

Wileniuksella järjestetty Porvoon puuvenepäivä äänestettiin Suomen Purjehdus ja Veneily valtakunnallisessa äänestyksessä Vuoden veneilytapahtumaksi 2022. Tämä antaa osviittaa toiminnan matkailupotentiaalista, mitä ei lyhyiden vuokrasopimusten vuoksi ole päästy hyödyntämään.

Kaavaa kehittämällä ja rakennusoikeutta lisäämällä voimme saada sekä vierasvenesataman palveluineen että kaupunkilaisia palvelevan vetovoimaisen merellisen telakkakeskuksen. Länsirannalla on tilaa, ei viedä lyhytnäköisyydellä monisatavuotista porvoolaista puuvenekulttuuria tulevilta sukupolvilta.

Jaa, tykkää, kommentoi, vaikuta jos olet samaa mieltä!

#telakka #unelmienkotikaupunki #visitporvoo #puuvene #perinnevene