Venetelakoiden kevät 2016 - Spring at boat yards 2016

Venetelakka Lindgren Oy Ourit-saaret    28.5.2016

Suomenlinna 1.6.2016

Veneveistämö Juha Tiira Lauttasaaren Nahkahousut-saarella  -  Boatyard Juha Tiira at Skinbyxorna-island in Helsinki (Skinbyxorna means Leathertrousers)

Veneveistämö Rauno Tuovinen, Svartholmen, Espoo   -  The Boatyard Rauno Tuovinen 

 

Svartholmen sijaitsee Espoonlahden suulla Soukanniemen länsipuolella. Saarella on ollut veneveistämö ja telakka 1930-luvun puolivälistä lähtien. Mahogany Yachting Society MYS osti telakan 2001. Veneveistäjä Pertti Roininen vuokrasi telakkaa 2001-2003. Rauno Tuovinen aloitti MYS'in vuokralaisena 2003. 

Saarella on telakkahalli, veistämö ja asuinrakennus. Rauno Tuovinen korjaa, entistää ja veistää veneitä. Hän on tehnyt useita perusteellisia uudistamisia, esimerkkinä moottorivene Lalage.   Veneen rakensi 1956 Kråkössä Nils Andersson Herbert Condu'n piirustusten mukaisesti. Vene löytyi huonossa kunnossa muutamia vuosia sitten ja Georg Berger kunnostutti sen omaksi matkaveneekseen.  

Helsingfors Segelsällskap Liuskasaarella  -  Helsingfors Segelsällskap Skifferholmen

Veneveistämö Janne Pettersson, Suomenlinna  -  Boatyard Janne Pettersson, Sveaborg

Suomalainen Pursiseura SPS Sirpalesaarella 

Suomalainen Pursiseura SPS siirtyi 1961 Nihtisaaresta Kaivopuiston edustalle Sirpalesaareen. Seuran veneet telakoidaan avoimelle kentälle tai saarella olevaan halliin, jossa on enimmäkseen puuveneitä. Halli on rakennettu 1917 aikaisemmin 1907 palaneiden hallien tilalle. 

Veneiden sijoittaminen halliin ja siirtäminen ulos vesillelaskua varten vaatii erityistä tekniikkaa. Veneet ovat standardisoiduilla pukeilla ja niitä siirretään pukkien kulmien alle sijoitettavilla ohjattavilla pyörillä. Venettä pystytään ohjaamaan lähes sentin tarkkuudella - sähkövinssi vetää kelkkaa ja pyöriä käännetään ohjeiden mukaisesti. Tonnien vene liikkuu helposti tasaisella alustalla. Menetelmä edellyttää hyvää työn johtamista ja kokemusta. 

Hallista veneet siiretään odottamaan vesilelaskua - se hoidetaan isolla kiinteällä rakennusnosturilla, joka seisoo telakka-alueen keskellä. SPS sai aikoinaan kovaakin kritiikkiä pystyttäessään nosturin merimaisemaan, mutta siinä se seisoo.