Sune Andersson Emsalö 2016

VIERAILU EMSALÖSSÄ SUNE ANDERSSONIN VENEVEISTÄMÖLLÄ  -  VISIT AT THE BOATYARD OF SUNE ANDERSSON IN EMSALÖ

 

Veistämö sijaitsee Emsalön saarella Timmervikenin rannalla. Veistämön ja telakan perusti Henry Orrman yli 50 vuotta sitten. Sune Andersson on Henry ja Ann-Mari Orrmanin vävy, ja itsekin veneenveistäjä. Jaakko Toiviainen on kirjoittanut Henry Orrmanista erinomaisen artikkelin Puuvenelehden numeroon 4/2015.

Veistämö ja telakka on kauniilla paikalla Emsalön kaakkoisrannalla. Veistämö ja kaksi venehallia ovat tyylipuhtaita saariston rakennuksia - punamultaiset seinät ja mustat ovet. Venehalleissa on parruilla katettu maalattia ja hyvä tuuletus. Veneet vinssataan puukelkkojen päällä parruteitä pitkin halliin. Vinssi on 1920-luvulta ja toimii moitteettomasti. 

Veistämö ei ole kovin iso, mutta suurin siellä rakennettu vene on kuitenkin uppoumaltaan 15 tonnia - se juuri ja juuri mahtui rakennukseen. Veistämössä on "maailman paras porakone" niinkuin Sune sitä luonnehtii. Sama sähkömoottori pyörittää sekä vannesahaa että poraa. Lämpö veistämöön saadaan korkeasta pönttöuunista, jonka teho riittää pakkaspäivinäkin.

Sune Andersson työskentelee enimmäkseen yksin telakalla. Halleihin ja kentälle mahtuu noin 25 venettä.