KUVALÖYTÖJÄ - NILS JA PAUL ANDERSSONIN VEISTÄMÖ KRÅKÖN SAARELLA

Veljekset Nils ja Paul Andersson tekivät  veneitä yli neljäkymmentä vuotta. Heidät tunnetaan hienosta ja monipuolisesta työstä. Nils aloitti veistämön Kråkön saarella Porvoossa vuonna 1939, ja veli Paul liittyi mukaan sodan jälkeen. Torsten Thuneberg, kuuluisa veistäjä  samalta seudulta, on luonnehtinut veljeksiä näin: Veistämöltä lähti ulos vain täydellinen tuote - se oli venemaailman Rolls Royce.

Anderssonin veljekset tekivät sekä purjeveneitä että moottoriveneitä. He saavuttivat kuuluisuutta monien arvoveneiden restauroinneille, esimerkkinä Tasavallan Presidenttien Kultaranta II - vene, jonka Aatos Erkko kunnostutti heillä. Nils ja Paul olivat myös Herbert Condún suunnittelemien moottoriveneiden luottorakentajia.

Nils Anderssonin työura päättyi vuonna 1984 - Paul oli menehtynyt aikaisemmin - ja hänen vaimonsa  hoiti veistämöä vuoteen 1987. Sen jälkeen veistämön tiloissa jatkoi Borgå Båtservice Kb vuoteen 2009 saakka, mutta sitten 1950 - luvulla rakennetun uuden hallin tulipalo lopetti tominnan.Tiettävästi alkuperäinen vanha veistämörakennus on vielä jäljellä.

Oy Telva Ab:n arkistossa on muutamia kuvia Anderssonin veistämöstä ja veljeksistä. Telva Oy teetti heillä moottoriveneitä, ja tallella on joltakin 1950-luvun  kuvia käynnistä veistämöllä. Niissä Telva Oy:n toimitusjohtaja Birger "Birko" Blomqvist on veistämöllä ja onneksi sieltä otettiin kuvia. Niitä on tässä.