VIAPORIN TUOPPI 2022 - REGATTA FOR WOODEN YACHTS 2022 Kevyt tuuli ja auringon paiste - tässä kuvia veneistä ja ihmisistä. Light winds and sunshine - here are images of boats and people.

Kilpailuun osallistui myös Viron vanhin purjehtiva vene - Lea Berenice. Veneen rakensi vuonna 1908 Åbo Båtvarf ja sen suunnitteli August Westin. Lea Berenice myytiin 2015 Viroon Boris Ljubtshenkolle, joka on töissä Kärdlan venetelakalla Hiidenmaalla. Hän on kunnostanut veneen ja käyttää sitä matkapurjehduksiin. Hänen vaimonsa ja pieni poikansa olivat mukana Suomenlinnassa. Tuopissa apuna oli muutamia ystäviä.

Boris kertoi, että vene on nyt periaatteessa hyvässä kunnossa. Heidän tarkoituksena on jatkaa länteen Ahvenanmaalle, kierrellä siellä ja elokuun lopulla palata kotisatamaan.

Lea Berenice on ns "amerikkalainen",  Universal Rule-säännön mukaan suunniteltu 7,5 metrin luokan vene. Suomessa rakennettiin runsaasti Universal Rule-säännön veneitä ennen R-veneiden ja saaristoristeilijöiden valtaantumista 1910-luvulla.

Veneen kajuutta on jääkaappia lukuunottamatta lähes alkuperäisessä 1900-luvun alun mallissaan. Monissa Åbo Båtvarfin veneissä oli samanlaiset kaapistot, helat, lukot ja tavarahyllyt. Kuva on vuodelta 2008.

BRÄNDÖ SEGLARE CLASSIC REGATTA 26th AUGUST 2023