VENEVEISTÄMÖ JANNE PETTERSSON

Janne Pettersson on liikkunut merellä koko ikänsä. Erilaiset veneet haista Lancing'iin ovat tulleet tutuiksi. Uran valinta ei ollut vaikeaa: vaihtoehtoina olivat purjemaakarin työt tai veneiden veisto. Niin kuin usein elämässä sattuma määrää suunnan - kun kukaan ei huolinut harjoittelijaksi purjeiden neulomiseen, hän lähti kouluttautumaan veneiden veistäjäksi.. Pettersson perusti 1998 oman yrityksen, joka mm hoiti  Mustikkamaalla Hopeasalmen telakalla  veneiden puutyöt.  Lauttasaaressa Nahkahousut-saarella hän toimi jonkin aikaa yhdessä Juha Tiiran kanssa. Suomenlinnaan Petterssonin yritys siirtyi 2010.

Suomenlinnasta on vuokrattu entinen Valmet Oy:n levyhalli, joka rakennettiin 1945.  Veistämöllä pystytään tekemään perusteellisia korjauksia ja uudistamisia kaikkiin veneisiin. Puuveneet ja erityisesti klassikot ovat ehkä keskeisintä osaamisaluetta.

Petterssonin mielestä paikka on optimaalinen. Ongelmana on lyhyet vuokra-ajat, jotka eivät rohkaise investointeihin.  Veistämö toimii kiinteässä yhteistyössä telakkayhtiö Varvilahti Oy:n kanssa, joka hoitaa veneiden nostot, siirrot  ja telakoinnin. Veistämöllä pystytään tekemään kaikki veneiden kunnostukset ja korjaukset, ja telakkayhtiö Varvilahti Oy korjaa myös moottorit.

"Uusien veneiden veistämiseen on tieto ja taito, mutta tilauksia ei ole tullut", sanoo Pettersson.

Halli tekee satunnaiseen kävijään vaikutuksen: valo tulee suurista ikkunoista, lattia on pystyyn asetetuista palikoista, niin kuin verstaiden lattiat ovat ennen olleet. Veistämöllä työskentelee neljä ammattimiestä ja tarvittaessa kiireisen ajan apulaisia.

Veistämöllä on ollut kunnostettavina ja korjattavina lukuisia klassikkoveneitä, sellaisia kuin kahdeksikko Ilderim, A-vene Ali-Baba, hai-vene Hazard ym. Käydessäni veistämöllä hallissa syksyllä 2015 oli Tore Holmin  Gullkrona, Larsen-kryssare  ja Vindö 50 Latifa. Tavallisesti hallissa kunnostetaan neljää venettä kerrallaan ja veneet viipyvät vain tarvittavan ajan hallissa. Talvitelakoinnin järjestää Varvilahti Oy ulkokentällä. 

Janne Pettersson on aloittanut toiminnan myös  Turun Veneveistämön perinteisissä tiloissa Turun Ruissalossa. Telakointia on sekä ulkosuojissa että sisällä isossa hallissa.