MUSTIKKAMAAN TELAKAT

Korkeasaaren ja Kulosaaren välissä on iso saari, jota kaupunkilaiset ovat ikiajat käyttäneet ulkoiluun ja kesän viettoon. Saarella on asunut kalastajia ja sille rakennettiin kesähuviloita 1800-luvun lopulla. Nyt sitä kutsutaan Mustikkamaaksi (Blåbärslandet), mutta alun perin nimi oli Blåbergslandet, Sinivuorenmaa. Sen sanotaan johtuneen kallioiden sinisyydestä tietyssä valossa. Mustikkamaan saari on ollut ulkoilupuisto vuodesta 1921.

Saarella on ollut useita telakoita ja veneenrakentajia.  K.O. Fagerlund perusti ilmeisesti ensimmäisen vuonna 1893. Matti Salon Mustikkamaan Veneveistämö Oy aloitti 1914 ja 1910-luvun lopulla saarella oli myös Uusi Telakka Oy-niminen firma.

Mustikkamaan telakoista on hieman vaikeaa saada selvää, sillä ne ovat vaihtaneet paikkaa keskenään ja useasti nimiä. Hyvä tiedon lähde on Päivi Kohosen kirjoittama "Helsingin Mustikkamaan venetelakat 1911 - 2013 (Kustantaja Laaksonen).

Mustikkamaan telakoiden historia kietoutuu tiiviisti Wickmanin perheen ympärille. Victor Wickman oli kalastaja.  Perhe asui Sörnäisissä, mutta muutti Mustikkamaan ja Kulosaaren välillä sijaitsevalle Honkaluodolle (Furuholmen). Hänen poikansa Thure oli monitaitoinen mies: kalastaja, moottorimies ja työnjohtaja kalatehtaalla. Thure asui Sörnäisissä mutta perhe liikkui Mustikkamaalla kesäisin.

Hän perusti 1911 venetelakan Mustikkamaan koillisrannalle vastapää Kulosaarta, mutta piti kalatehtaan työnsä. Muutaman vuoden jälkeen Wickmanit vuokrasivat naapuritontin, muuttivat telakan sille ja siirtyivät asumaan Mustikkamaalle. Vuosi oli 1918. Heidän entiselle tontilleen tuli uusi telakkayrittäjä. Näin Mustikkamaan rannalla oli kaksi telakkaa rinnakkain.

Katsotaan aluksi mitä ensimmäisellä alueella tapahtui

Kun Thure Wickman siirtyi naapuritontille, hänen aikaisempi alueensa vuokrattiin Harry Mieritzille, joka oli aloittanut liiketoimet moottorialalla. Mieritzin telakan nimenä oli aluksi Brändö Båtvarv, mutta se sai uuden nimen: Moottori-Telakka Oy - Ab Motor-Varvet. Mieritz myi firmansa 1920 Ernst Horstmanille, joka perusti uuden telakan nimellä Helsingin Vene- ja Moottoripajojen Oy - Ab Helsingfors Båt och Motorverkstäder. Tällä firmalla oli moottorikorjaamo myös Blekholmenilla , niin kuin jäljempänä nähdään.

Vuonna 1934 telakka vaihtoi omistajaa, uusi oli Georg Widian Forsström. Sodan jälkeen 1945 Christoffer H. Ericsson osti telakan ja antoi sille nimen Ab Silversundsvarvet Oy, Hopeasalmen veistämö. Ericsson piti telakkaa viisi vuotta ja 1949 Tapio Savolainen ja Aino Tovi ostivat sen.

Venehalli paloi 1951 mutta Savolainen jatkoi Mustikkamaalla vuoteen 1960. Telakka vaihtoi omistajaa pari kertaa ja nimeään: 1983 siitä tuli Mustikkamaan Telakka OY. Petter Saxberg aloitti telakan omistajana 1996 ja käynnisti saneeraukset. Uusi venehalli valmistui 2007, mutta huono onni jatkui: se paloi veneineen täysin joulukuussa 2007.

Vuodesta 2008 telakkaa on pitänyt Boatman Group.

 

Wickmanin telakan tapahtumia

Thure Wickmanin johdolla telakka jatkoi hänen kuolemaansa saakka 1950. Perikunta jatkoi telakan hoitamista, mutta 1963 Thuren poika Rainer lunasti koko firman itselleen. Kun hän kuoli 1983, Wickmanin suku luopui telakasta ja uudeksi omistajaksi tuli Kalervo Kokko. Hän vaihtoi telakan nimen Telakkamestari Oy:ksi. Vuonna 1993 Pekka Kosunen ja Timo Hakakoski ostivat firman ja tekivät siitä Hopeasalmen Telakka Oy:n. Vuonna 2005 omistus siirtyi yksi Pekka Kosuselle.

Kumpikin telakka on siten ollut Hopeasalmen telakka Mustikkamaalla.

Vuosien mittaan telakalla on sekä rakennettu uusia veneitä että korjattu vanhoja ja vaurioituneita, järjestetty talvitelakointia ja huollettu erityisesti ammattiliikenteessä olevia kalastusaluksia ja vesibusseja. Vuonna 2004 telakan puutyöt siirrettiin  Janne Petterssonin yritykselle. Hän  siirtyi 2010 Suomenlinnaan.

Hopeasalmen Telakka on ollut erityisesti puuveneiden omistajien suosiossa. Ne ovat nyt vähentyneet, mutta kyllä siellä voi nähdä monia merkittäviä pursia edelleen. Esimerkkeinä S&S vene Circe III ja Utökryssare Marlei. Suomen aikoinaan ainoa 10 mR vene Tarpon II oli myös talvet Mustikkamaalla, ja kävin sitä katsomassa 1990-luvun puolivälissä ennen veneen myyntiä Norjaan.

Tällä Wickmanien aloittamalla Hopeasalmen Telakalla on nyt tehty mittavia investointeja: rakennettu iso moderni halli ja täysin uudistettu veneiden siirtojärjestelmät.