VENEITÄ ETELÄMANTEREELLA - YACHTING AT ANTARCTIC

_________________________________________________

VENEITÄ ETELÄMANTEREELLA    -    YACHTING AT ANTARCTIC

Luontomatkalla Etelämantereelle helmikuussa 2017 nähtiin valaiden, hylkeiden ja lintujen lisäksi muutamia veneitä. Antarktikselle pääsy huviveneellä on luvanvaraista, eikä kaikkia halukkaita päästetä alueelle. Tavallisin lähtösatama on Argentiinan Tulimaan kaupunki Ushuaia, jonka satamassa oli muutamia hollantilaisia, ranskalaisia ja saksalaisia purjealuksia. Ne olivat valtamerikelpoisia, hyvin varusteltuja, isoja pitkänmatkan veneitä. Satamassa oli myös parkki Europa, joka tekee chartermatkoja kaikilla maailman merillä. 

Alukset saavat purjehtia Antaktiksen niemimaan vesillä, eivät kaikkialla mantereen rannikoiden lähellä - eikä se yleensä olisi mahdollistakaan jäiden vuoksi. Etelämantereen niemimaa on noin 1500 km pitkä. Välimatka Etelä-Amerikan rannikolta ensimmäisille saarille on noin 800 km ja Draken salmen ylitys kestää laivoilta noin kaksi vuorokautta tuulista ja merenkäynnistä riippuen.

Antarktiksen niemimaan länsirannikko on kesällä osittain sulana ja paikoitellen on mahdollista nousta maihin. Niemimaalla on lukuisia toimivia tutkimusasemia ja entisiä valaanpyyntikeskuksia, jotka on museoitu.

Satamia on vähän - alukset voivat jäädä ankkuriin kohtalaisen suojaisiin lahtiin ja miehistö joutuu kulkemaan veneillä maihin. Erikoisin satama löytyi Enterprise-saaren Foyan lahdesta, jossa on vuodesta 1915 maannut norjalaisen valaslaivan Guvernörenin hylky. Laiva oli tehdas, jolla valaat paloiteltiin ja öljy erotettiin keittämällä  ruhosta. Laiva paloi talvella 1915 ja makaa Foyan rannalla. Vierailevat veneet kiinnittyvät hylkyyn - lahdessa oli nyt kolme venettä. Punarunkoinen Podorange  ja Icebird ovat charter veneitä. Kolmatta venettä ei saatu tunnistetuksi.  Icebirdin takila on erikoinen - sekä isopurjeella että fokalla on kiinteät puomit ja pyörivä masto on nivelletty veneen runkoon. Vantit on kiinnitetty ilman saalinkeja mastoon.

Kuinka monta venettä käy Etelämantereella  -  How many yachts visit the Antarctic yearly ?

Jimmy Cornell' in tilastojen mukaan (På Kryss Till Rors Nro 2/2017) Etelämantereella kävi vuonna 1990 kahdeksan venettä, vuonna 2000 31 venettä, 2010 32 venettä ja 2015 18 venettä.

According to the statistics by Jimmy Cornell (Swedish magazine På Kryss Till Rors No 2/2017) 8 yachts visited Antarctic in 1990, 31 yachts in 2000, 32 in 2010 and 18 in 2015.