ERINOMAINEN KIRJA TALONPOIKAISVENEISTÄ

18.8.2021

Harro Koskinen on taiteilija ja talonpoikaisveneiden harrastaja. Hänet tunnetaan niiden suunnittelijana, purjehtijana ja purjeiden tekijänä. Koskinen on koonnut tietonsa ja kokemuksensa kirjaksi, jonka Litorale Oy julkaisi vuonna 2020.

Kirjaa on nautinto lukea: selkeää asiaa ja juttuja allmogebåteista. Siinä on hyvä katsaus venetyyppeihin, historiaan, merkitykseen saaristossa ja nykytilanteeseen. Koskisen teksti on juoheaa, mutta silti tarkkaa. Veneiden rakenteiden kuvauksia lukee mieluisasti, vaikkei itse aiokaan rakentaa sellaista venettä. Kokemukset talonpoikaisveneillä purjehtimisesta ovat  mukavaa seurattavaa - niitä olisi voinut olla enemmänkin. Mielenkiintoista oli lukea storbåtin uudesta tulemisesta, kun niitä näkee merellä nyt useasti. Viaporin Tuopissa storbåteja on ollut miltei joka kesä. 

Kirjassa on hyvä luettelo termeistä - sieltä oppii uusia sanoja, joita voi käyttää sopivissa yhteyksissä. Havaitsin, että esimerkiksi kinunki merkitsee saaristomerellä eri asiaa kuin Itäisellä Suomenlahdella. Koskisen mukaan kinunki tarkoittaa "Kahden alimman laudan päissä olevia tukista veistettyjä kappaleita". Summassa taas veistäjät tarkoittivat kinungilla "veneen peräosan alalautojen köliä kohti kaartuvaa osaa, joka voi olla suorempi tai kaarevampi. Kaarevammassa on paljon kinunkia" (jos asian oikein ymmärsin).

Pekka Barckin Litorale Oy on merkittävimpiä saaristoa kuvaavien kirjojen kustantajia - katsokaa Litoralen sivuilta mitä kaikkea Barck on julkaissut !

Juha Lökström on tehnyt taiton niinkuin useimpiin Litoralen kirjoihin, ja Pirkka Leino on toimittanut kirjan. Kirja on sekä suomen- että ruotsinkielinen.