Algoth Niskan "Seikkailujani" on julkaistu uutena käännöksenä

1.9.2020

Algoth Niska kirjoitti muistelmansa salakuljettajan elämästään vuonna 1931, jolloin hän oli 43 vuotias. Seikkailuihin hän joutui - tai hakeutui, niinkuin hän itse ilmaisi - myöhemminkin, mutta jo kieltolain aikana hänestä tuli kuuluisuus. 

Kyösti Helin  on tehnyt hyvää työtä - kirja on uskollinen alkuperäiselle ruotsinkieliselle tekstille, jännittävää luettavaa ja uskottavaa. Niska oli hyvä kirjoittaja ja hän kuvailee veneitään kuin parhaita ystäviään. Ruotsalaisen Teatterin revyy "Smugglarkungen" oli hyvin suosittu 1970-luvulla, ja laulussa "Mina båtar" Niska muistelaa veneitään : "Jag minns dem alla, mina vänner.... Flyer, Venus, Dinah, Karolina och den lilla stolta slupen Kickan två". Laulun sävelsi Lasse Mårtensson ja Lars Huldén  runoili sen.

Lisätietona mainittakoon, että Flyer oli hänen aluksistaan ehkä paras. Se oli Gösta Kyntzellin suunnittelema rannikkovartioalus ja Borgå Båtvarf rakensi näitä useita Venäjän laivastolle 1916-1917. Muutama niistä jäi kuitenkin vallankumouksen vuoksi Suomeen, ja myytiin yksityisille ostajille. Vuonna 1921 tämä Flyer päätyi Niskalle.

Kirja on jännittävää mutta mukavaa luettavaa,  ja Helin on onnistunut hyvin käyttäessään tuon ajan suomenkielisiä meritermejä ja snapsisanoja. Mainioita ovat kirjan lopun selitykset monille tuntemattomille sanoille !

Kirjan kustansi Hexen Press. ISBN numero on 978-952-7197-19-6.