VANHA KLASSIKKO RUOTSISTA SUOMEEN - OLD CLASSIC YACHT BOUGHT FROM SWEDEN INTO FINLAND

12.6.2016

Donna Q - niminen purjevene on ostettu Suomeen - veneen alkuperän selvittäminen käynnissä - An old Swedish sail yacht Donna Q has been bought into Finland

Donna Q - nimellä vene on rekisteröity 40 m2:n saaristoristeilijäksi (S-86). Vene on Per Thelanderin kirjassa Alla Våra Skärgårdskryssare, missä sen rakennuspaikaksi on merkitty Turku ja rakennusvuodeksi 1913. Veneellä on ollut myös purjenumero S-69.

Ruotsalaisten tietojen mukaan vene on rakennettu Universal Rule-säännön mukaan (ns amerikkalainen) Suomessa. Veneen alkuperää selvitetään, ja se löytyy vuonna 1943 julkaistusta Svenska Segelyachter-kirjasta Dandy-nimisenä. Ruotsalaisten tietojen mukaan alkuperäinen nimi on kuitenkin ollut Donna Q, joka veneellä nytkin on.

Vene on osallistunut 1970-luvun alkupuolella useihin saaristoristeilijöiden kilpailuihin.

Näillä nimillä venettä ei ole löytynyt suomalaisista veneluetteloista eikä kilpailutuloksista.Vene on hyvin samannäköinen kuin Saksassa nyt oleva Svea-vene, joka on Borgå Båtvarvin rakentama ja Geitlinin piirtämä. Veneen linjat ja mitat sopivat 6,5 m:n tai 7 m:n amerikkalaisen veneeseen. Valitettavasti veneen sisustukset on uusittu täysin, joten niistä ei ole apua alkuperän selvittämisessä. 

 

The yacht Donna Q has been registered as skerrycruiser 40 m2 in Sweden (S-86). She is mentioned in the book Alla Våra Skärgårdskryssare, by Per Thelander, as well as in Svenska Segelyachter, published in 1943. Her name in 1943 was Dandy, but according to the Swedish information, the original name has been Donna Q. 

The boat is said to be constructed as an Universal Rule-boat in Finland in 1914. However, she has not been found by these names in Finnish lists of sail yachts. The origin of the boat will be clarified.

Her measures and lines resemble very closely an Universal Rule yacht of 6,5 m or 7 m class.